Vil.la Romana de Vilauba, Camós

 
Camós
       
 
Banyoles
Camós
Fontcoberta
Palol de Revardit
Porqueres
Serinyà
Vilademuls
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Ripollès
Selva
 
 
Camós

Camós es troba a la banda esquerra amb direcció a Banyoles. És un terme municipal petit però el seu territori ja va ésser poblat fa molts anys, com moltes de les terres al voltant del llac de Banyoles. L’assentament que en dona fe, és l’antiga vil·la romana de Vilauba.

La seva part boscosa fa que tingui moltes fonts tals com: la font de Sant Dalmau, la font de la Perpinyana o la font de Garrabà.

Té bon nombre de conjunts arquitectònics com: la torre de Can Basses, l’església parroquial de Santa Maria, una església romànica en el seu origen, però que fou renovada totalment a principis del s.XX, Església de Santa Magdalena de Noves (s.XI) o l’església de Sant Vicenç (s.XII).

Camós  
 
 
   
 
   
 
   
 
   
 
Fotografia Video Mapa Informació Temps
 
Vil.la romana de Vilauba, Camós
Vil.la Romana de Vilauba, Camós

Malgrat que la seva descoberta es remunta a l’any 1932, a causa de les obres de construcció de la carretera que  porta a Pujarnol, de fet la recerca arqueològica no va començar fins 1978. L’esforç realitzat al llarg d’aquests anys de treball continuats ha deixat una bona part de restes arqueològiques a partir de les quals podem apropar-nos al món rural d’època romana.

S'han descobert restes que corresponen a la part residencial, organitzada al voltant d'un pati obert, limitat per un passadís al qual hi comuniquen les diferents habitacions.

Tot el material trobat s'exposa en el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.

Vil.la Romana de Vilauba, Camós