Parc Neolític de la Draga, Banyoles

 
Banyoles
       
 
Banyoles
Camós
Fontcoberta
Palol de Revardit
Porqueres
Serinyà
Vilademuls
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Ripollès
Selva
 
 
Banyoles

Banyoles com a capital de la comarca del Pla de l’Estany, té com a principal atractiu el seu estany. Un espai de gran bellesa que sortosament i amb el pas dels anys ha conservat tot el seu encant.

Durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92, Banyoles va ésser subseu olímpica de rem i en les aigües de l’estany s’hi van fer gran quantitat de proves d’aquesta modalitat. El rem i la natació, de sempre han estat presents en l’estany de Banyoles i al llarg de l’any es porten a terme moltes activitats relacionades.

Des del punt de vista arqueològic, Banyoles és prou coneguda per la famosa “Mandíbula de Banyoles”. Una peça única d’un fòssil pertanyent a un individu del gènere Homo però d’espècie incerta, i que fou trobada a l’any 1887 en una pedrera de Porqueres.

Banyoles  
 
   
   
   
   
 
Fotografia Video Mapa Informació Temps
 
Museu Darder, Banyoles
Museu Darder, Banyoles

El Museu Darder està situat en un edifici completament renovat als límits del Barri Vell de Banyoles, integra dues exposicions diferenciades: l'Espai Darder i l'Espai d'Interpretació de l'Estany. Dos espais amb un fil conductor unitari: la interpretació i l'estudi de la natura en dos moments històrics diferents.

L'Espai Darder mostra quina era la visió de la història natural a finals del segle XIX i principis del XX. L'exposició ens apropa a la idea i a la imatge dels antics museus hereus dels “gabinets de curiositats”, alhora que aprofundeix en la figura de Francesc Darder i la seva relació amb Banyoles.

Museu Darder, Banyoles  
 
 
   
   
   
 
Museu Arqueològic Comarcal, Banyoles
Museu Arqueològic Comarcal, Banyoles

El Museu està situat a l'edifici de la Pia Almoina, un palau gòtic del s.XIV. Actualment acull col·leccions de paleontologia, arqueologia i numismàtica procedents de la comarca del Pla de l'Estany.

Dins les col·leccions de prehistòria la peça més coneguda és la Mandíbula de Banyoles, una mandíbula humana neandertal d'entre 50.000-60.000 anys d'antiguitat.

A la resta de sales s'exposen molts altres materials paleolítics, on hi destaquen els procedents de les coves de Serinyà, i objectes del jaciment neolític de La Draga, l'únic assentament d'ambient lacustre de la península.

Museu Arqueològic Comarcal, Banyoles  
 
   
   
   
   
 
Parc Neolític de la Draga, Banyoles
Parc Neolític de la Draga, Banyoles

La Draga és l'únic jaciment neolític d'ambient lacustre de la Península Ibèrica, equiparable als famosos poblats de la zona alpina europea però amb una cronologia més antiga perquè es remunta al 5300- 5200 aC.

Es creu que el poblat es va bastir en pocs anys, en quatre fases, i que va tenir una vida mínima d'uns cents anys. De l'anàlisi de les restes trobades es dedueix que les cabanes estaven la part baixa del poblat, arran de l'estany, mentre que la part més alta hi havia els graners, les tanques per al bestiar, els fogars comunitaris i les fosses de residus.

Parc Neolític de la Draga, Banyoles